Fragaria
Proizvodnja, uvođenje novih tehnologija i
konzalting u voćarstvu i povrćarstvu.
Naslovnica
Proizvodi i usluge
O nama
Kontakt
Novosti
Traži
Hr
En
Proizvodi i usluge
Proizvodnja voća
Smrznuto voće
Sadnice
Lozni cijepovi
Plastenici i repromaterijal
Rezane i oprane salate - Pakirane salate
Kategorije
Sadnice voća
- Aronija
- Borovnica
- Breskva
- Brusnica
- Drijen
- Goji
- Grejp
- Jabuka
- Jagoda mjesečarka
- Kaki jabuka
- Kivika (Kivi)
- Kruška
- Kupina
- Limun
- Lijeska
- Malina
- Mandarina
- Marelica
- Ogrozd
- Orah
- Ribiz
- Smokva
- Šipak
- Šljiva
- Šumska jagoda
- Trešnja
- Vinova loza
- Višnja
- Maslina
- Rubus hibridi (Tayberry, Boysenberry)
- Žuta malina
Sadnice jagoda
- Alba
- Arosa
- Clery
- Diamante
- Dora
- Elsanta
- Madeleine
- Marmolada
- Maya
- Miss
- Queen Elisa
- Raurica
1
2
Dostupnost
Kontejnirano
Cjenik
Cjenik sadnica voća - veleprodaja 2016.-2017.
Smokva
SMOKVA (Ficus carica) – sadnice smokve
U ponudi imamo slijedeće sorte sadnica smokve
: Zamorčica, Petrovača bijela, Bjelica dottato, Bjelica signora, Vicking…
SADNJA SMOKVE
Smokva voli duboka i plodna tla koja dobro gospodare vodom i hranjivima. Ne podnosi teška glinena tla
Smokva je biljka toplih podneblja, dobro podnosi niske temperature u dobi mirovanja stoga ju možemo saditi i u kontinentalnim područjima. Na niske temperature osjetljiva su mlada stabla i jednogodišnji izboji. Iste bi trebalo dodatno zaštititi. U kontinentalnim područjima poželjno ju je saditi na područjima zaštićenim od vjetra i niskih temperatura.
U mediteranskim područjima smokvu je poželjno posaditi u jesen, a u proljeće u kontinentalnom području.
Na okućnicama najčešće sadimo pojedinačne biljke, a u nasadima su razmaci 6 do 8 metara, ovisno o bujnosti sorte. Razlikujemo jednorotke koje obično zriju od kolovoza do studenog, i dvorotke čija prva zrioba traje od konca lipnja i kroz prvu dekadu srpnja, a drugi rod počinje koncem kolovoza i traje sve do listopada.
Smokva voli rahlo tlo, stoga joj treba iskopati veću jamu kako bi se kvalitetno ukorijenila. Provodnicu prikraćujemo tek druge godine u proljeće.
Smokva je dosta osjetljiva na rezidbu jer teško zacjeljuje rane, posebno na jačim granama. Najčešći uzgojni oblik je vaza, s tri skeletne grane. Njih oblikujemo na visini 80 – 100 cm od tla.
Posebno je važna kod razvoja mladih biljaka. Količina N-P-K gnojiva ovisi prije svega o tlu na kojem je posađena i nedostatku pojedinog hranjiva. U pravilu, u jesen dodajemo gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija, a u proljeće s većim udjelom dušika.
ZANIMLJIVOSTI VEZANE UZ SMOKVE:
Smokva je voćka tipična za područja Azije i mediterana te naraste do visine od 7 do 10m. Kontinentalna područja s vrućim ljetima također su pogodna za sadnju smokve. Drvo smokve simbol je plodnosti, obilja i slatkoće. Kako su plodovi smokve obiluju vlaknima, preporučuju se ljudima s problemima prekomjerne težine. Konzumacija smokvi smanjuje umor i poboljšava memoriju. Svakodnevna konzumacija smokvi u kombinaciji s mlijekom, dobar je lijek protiv anemije. Konzumacija smokvi pomaže u prevenciji raka dojke. Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i vlaknima. Sadrže i znatne količine kalija, kalcija, magnezija, željeza i mangana. Sušene smokve sadrže impresivnih 250 mg kalcija na 100 grama. Usporedno s time, mlijeko ima samo 118 mg na 100 grama. Smokve su odlične u balansiranju ph vrijednosti tijela. Dobar su izvor kalija, važnog za reguliranje krvnog tlaka.
Naslovnica
Proizvodi i usluge
O nama
Kontakt
Novosti