Jednostavni džem od crnog ribiza
06 RUJ 2012
JEDNOSTAVNI DŽEM OD CRNOG RIBIZA
Mesnati plodovi crnog ribiza specifičnog su okusa i arome. Kiselkasto – slatkasti s izraženim tonovima borovine, nerijetko iznenade neiskusno nepce svojim intenzivnim okusom. Kako crni ribiz u pravilu bogato rađa, dobro ga je iskoristiti za preradu u ukusne i zdrave džemove kojima ćete nadopuniti svoju zimnicu.
Proces je jako jednostavan. U par koraka ćemo Vam objasniti kako spraviti ukusni džem bogat antioksidansima.
Za otprilike 5 kg ukusnog džema, potrebno je osigurati slijedeće:
2 kg crnog ribiza
2 litre vode
3 kg šećera
Komadić maslaca
Očistite crni ribiz od peteljki i natopite ga u hladnoj vodi. Zatim ubacite plodove u lonac u koji ste prethodno dodali vodu, te kuhajte nepokriveno otprilike 40 minuta. Kada plodovi omekšaju i voda lagano ispari, dodajte šećer i mješajte. Kada počne lagano zakuhavat, ostavite tako slijedećih 10 minuta. Nakon toga dodajte maslac i dobro promiješajte. Smjesu ostavite da se hladi. Na kraju, prebacite džem u staklenke i uživajte.
-
Povratak