Članci

Mali savjeti za uzgoj kupina u vrtu

06 OŽU 2013

SADNJA KUPINA

Svi više, manje volimo kupine. Od pamtivijeka su rasprostranjene u našim krajevima i zajedno s jagodama i malinama čine standardnu ponudu ljetne sezone. Iako su u sezoni poprilično dostupne i povoljne, ništa ne može zamijeniti zadovoljstvo vlastito uzgojene voćke. Osim što ćete moći uživati u plodovima vlastite proizvodnje, moći ćete ih uzgojiti po vlastitim pravilima, a to je pretpostavljamo, ekološki!

Je li kupine teško uzgajati? Uz malo ljubavi i pažnje, sa već razvijenim sadnicama u kontejnerima iz naše ponude, ne biste trebali uložiti previše truda. Sadnice su već razvijene, a samim time, najteži dio posla je eliminiran. Vama preostaje da ih presadite iz teglice u zemlju i pratite upute koje ćemo sada spomenuti.
Kupine su vrlo zahvalne voćke jer ne zahtijevaju posebne karakteristike po pitanju svojstva tla i položaja na koje se sade. Vrlo dobro uspijevaju u sjenovitim područjima, iako osunčani položaji osiguravaju nešto bolju rodnost. Tolerantnije su od ostalih bobičastih voćki na zadržavanje vode u tlu, makar bi bilo dobro osigurati dobru drenažu. 

Svakako preporučamo gnojidbu kako bi se postigao bolji urod. Kada iskopate jamu za sadnju, ubacite sloj stajskog gnoja te na to sloj organskog poboljšivača kvalitete tla. Sve to dobro zaliti vodom (po mogućnosti kišnicom)
Kako bi ljepše rasle i kako bi ih  bilo lakše držati pod kontrolom, preporučamo ih poduprijeti na žicu. Kupine će rast samostalno i bez ikakvog potpornja, no ljepše i urednije će izgledati ako ih se podupre na žicu između stupića.
 
Raspored žica između stupića bi trebao biti slijedeći:
Prvu žicu bi trebalo postaviti  1 metar iznad zemlje, slijedeće 3 žice na razmak od 30 cm između svake.  Razmak između kupina bi trebao biti cca 2,5 m.

Svake godine preporučamo obrezivanje. U prvoj godini je poželjno skratiti izboje kako bi korijen ojačao. S time u prvoj godini gubite urod no dugoročno profitirate. 
U jesen bi trebalo obrezati sve izboje na kojima su bili plodovi. Iste uklonite od voćke (spalite ili bacite u smeće).
Povratak

Informacije

Fragaria d.o.o.
sadnice@fragaria.hr
Ured: 01/2339 729
V Ravnice 2
10 000 Zagreb
Rasadnik: 01/6537 162
Grančarska bb, Kupinečki Kraljevec

Novosti vidi sve novosti

 • SADNICE "SIBIRSKE BOROVNICE" RASPOLOŽIVE!
  09 TRA 2013 SADNICE "SIBIRSKE BOROVNICE" RASPOLOŽIVE!
  S ponosom Vam javljamo da su sadnice "Sibirske/kamčatske borovnice" napokon raspoložive: http://fragaria.hr/webshop-proizvod-sadnice-sibirska-borovnica-45-62.aspx
 • RASPOLOŽIVE SADNICE JAGODE MJESEČARKE "ALBION"
  08 TRA 2013 RASPOLOŽIVE SADNICE JAGODE MJESEČARKE "ALBION"
   Dragi kupci, stigle su nam i prve frigo sadnice popularne mjesečarke "ALBION". Sadnice možete naručiti putem slijedećeg linka: http://fragaria.hr/webshop-proizvod-sorta-jagode-albion-18-41.aspx
 • RADNO VRIJEME RASADNIKA
  23 SRP 2012 RADNO VRIJEME RASADNIKA
  RADNO VRIJEME RASADNIKA Radno vrijeme našeg rasadnika u Kupinečkom kraljevcu je od 08:00-16:00 (pon-pet). Subotom i nedjeljom ne radimo. Narudžbe se putem našeg webshopa zaprimaju od 0-24, 7 dana u tjednu. U slučaju da imate upit, a niste nas u ...

Savjeti vidi sve savjete