Članci

SADNJA BOROVNICA SAVJETI

23 SRP 2012

SADNJA BOROVNICA U VRTU ILI POSUDI

Prva i osnovna stvar prije nego se odlučite za sadnju borovnica je adekvatno tlo. Borovnice su voćke koje vole vlažna tla kisele reakcije te im je potrebno takva i osigurati. Ph tla bi trebao biti između 4.0-5.5ph. U slučaju da zemlja kojom raspolažete u vrtu ne odgovara tome, možete iskopati jamu te je napuniti kiselim tresetom u koji ćete smjesti svoje borovnice. Borovnice je također moguće uzgajat u većim posudama. U tom slučaju, sami možete izrežirati idealne uvjete za svoje borovnice koje će Vam se za to oduživati dugi niz godina (borovnice dosegnu do 50 godina).

Položaj na koji ih je preporučeno posaditi bi trebao biti zaštićen i dobro osunčan. Iako, borovnice dobro uspjevaju i u polu sjeni. Tlo mora biti kiselo, dobro propusno.
Zemlju je potrebno dobro pripremiti. Prvo ukloniti sav postojeći korov na odabranom mjestu te iskopati rupu od cca 80 cm u širinu. Za bolju drenažu, na dno rupe nanijeti malo sitnog kamenja kako bi višak vode mogao otjecati.
Pošto je preporučeno posaditi najmanje dvije borovnice radi oprašivanja i boljeg uroda, posadite borovnice na razmak  između 150-200 cm. Preporučamo odabrati jednu ranu (Duke npr) i jednu kasnu sortu (Elizabeth npr.) kako biste imali plodove kroz cijelu sezonu.

Nakon što ste posadili borovnice, potrebno je dobro utabati zemlju te ju obilato zaliti kišnicom. Također se preporuča mulchirati područje oko same voćke piljevinom. Korov koji se bude pojavljivao s vremena na vrijeme, potrebno je ukloniti.
Svake godine (u ožujku), preporuča se pognojiti borovnice pripadajućim gnojivom.

Borovnice će bolje rađati u budućnosti ako prve godine poskidate cvjetove kako bi voćka ojačala. To nije obavezno ali dugoročno je puno bolje.

Povratak

Informacije

Fragaria d.o.o.
sadnice@fragaria.hr
Ured: 01/2339 729
V Ravnice 2
10 000 Zagreb
Rasadnik: 01/6537 162
Grančarska bb, Kupinečki Kraljevec

Novosti vidi sve novosti

 • SADNICE "SIBIRSKE BOROVNICE" RASPOLOŽIVE!
  09 TRA 2013 SADNICE "SIBIRSKE BOROVNICE" RASPOLOŽIVE!
  S ponosom Vam javljamo da su sadnice "Sibirske/kamčatske borovnice" napokon raspoložive: http://fragaria.hr/webshop-proizvod-sadnice-sibirska-borovnica-45-62.aspx
 • RASPOLOŽIVE SADNICE JAGODE MJESEČARKE "ALBION"
  08 TRA 2013 RASPOLOŽIVE SADNICE JAGODE MJESEČARKE "ALBION"
   Dragi kupci, stigle su nam i prve frigo sadnice popularne mjesečarke "ALBION". Sadnice možete naručiti putem slijedećeg linka: http://fragaria.hr/webshop-proizvod-sorta-jagode-albion-18-41.aspx
 • RADNO VRIJEME RASADNIKA
  23 SRP 2012 RADNO VRIJEME RASADNIKA
  RADNO VRIJEME RASADNIKA Radno vrijeme našeg rasadnika u Kupinečkom kraljevcu je od 08:00-16:00 (pon-pet). Subotom i nedjeljom ne radimo. Narudžbe se putem našeg webshopa zaprimaju od 0-24, 7 dana u tjednu. U slučaju da imate upit, a niste nas u ...

Savjeti vidi sve savjete